Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z cukinii z dodatkiem soczystych pomidorków i podkręcającego smak parmezanu to świetna propozycja na lekką przekąskę lub element dania obiadowego czy uzupełnienie dań z grilla. Surówkę wykonasz błyskawiczne, a do jej wykonania użyj młodej cukinii, która nie ma dużych nasion. W takim przypadku nie musisz obierać warzyw. Sałatka smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu, dlatego przygotuj taką porcję, którą zjesz od razu.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1191
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 145
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 462
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1191
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 145
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 462
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Składniki
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce i pokrój w cienkie paski. Możesz użyć też ręcznej krajalnicy do szatkowania warzyw w słupki. Przesyp cukinię do miski, zasyp solą, zamieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie umyj pomidorki i przetnij na połówki. Awokado pokrój w kawałki podobnego rozmiaru do cukinii.
W miseczce rozmieszaj oliwę z octem winnym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szczyptą świeżo mielonego, czarnego pieprzu. Najlepiej sos ubij widelcem, by uzyskać emulsyjną konsystencję. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, zastąp ocet winny balsamicznym.
Pokrojoną cukinię lekko odciśnij z soku i przełóż do miski, dodaj awokado, pokrojone pomidorki i zalej wszystko sosem. Dokładnie wymieszaj i posyp surówkę tartym parmezanem. Podawaj od razu.