Prosta i lekka surówka - sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla. Koper włoski nadaje jej świeżego, anyżkowego aromatu. Koniecznie podajcie ją mocno schłodzoną!
Surówka z fenkułem i czarną fasolą
Składniki
- Sałaty - około 3 garście (u mnie masłowa, dębolistna i rukola)
- Ogórek zielony - 2 szt
- Papryka zielona - 1szt
- Fenkuł (koper włoski) - 1szt
- Fasola czarna - 1/2 puszki (około 120g)
Sos:
- Olej - 2 łyżki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
- Pieprz - do smaku
Składniki
- Sałaty - około 3 garście (u mnie masłowa, dębolistna i rukola)
- Ogórek zielony - 2 szt
- Papryka zielona - 1szt
- Fenkuł (koper włoski) - 1szt
- Fasola czarna - 1/2 puszki (około 120g)
Sos:
- Olej - 2 łyżki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
- Pieprz - do smaku

Etapy przygotowania
Sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także liście fenkułu, przypominające nasz koperek. Fasolkę odcedzamy. Ja używałam czarnej fasoli, która fajnie komponowała się kolorystycznie z sałatką. Możecie oczywiście użyć fasoli w innym kolorze. Składniki na sos mieszamy dokładnie. Łączymy z warzywami. Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4168

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8584

Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 864

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 939
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4168

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8584

Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 864

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 939



Składniki
- Sałaty - około 3 garście (u mnie masłowa, dębolistna i rukola)
- Ogórek zielony - 2 szt
- Papryka zielona - 1szt
- Fenkuł (koper włoski) - 1szt
- Fasola czarna - 1/2 puszki (około 120g)
- Olej - 2 łyżki
- Ocet - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
- Pieprz - do smaku
Sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także liście fenkułu, przypominające nasz koperek. Fasolkę odcedzamy. Ja używałam czarnej fasoli, która fajnie komponowała się kolorystycznie z sałatką. Możecie oczywiście użyć fasoli w innym kolorze. Składniki na sos mieszamy dokładnie. Łączymy z warzywami. Sałatkę schładzamy przed podaniem.