Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka to szybka, samodzielna przekąska, lekki dodatek do obiadu lub wypełnienie do tortilli, którą możesz zabrać jako lunch do szkoły lub pracy. Surówka jest najsmaczniejsza w środku lata, gdy używasz młodych warzyw oraz soczystych jabłek zrywanych prosto z drzewa. Aby surówka była bardziej pożywna, dodaj do niej ugotowane jajka, grillowanego kurczaka lub tuńczyka z puszki. Jeśli borykasz się z nawykiem podjadania między posiłkami lub podczas oglądania seriali, pokrój więcej kalarepy, jabłek oraz marchewek i używaj ich jako zdrowego zamiennika chipsów lub popcornu. Sama surówka jest bardzo niskokaloryczna, więc warto, aby była częstym elementem menu u osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 40
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 141
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 199
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 389
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 40
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 141
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 199
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 389
Składniki
Obierz kalarepę i marchewkę, z jabłek wytnij gniazda nasienne i także pozbaw skórki. Wszystkie składniki pokrój ostrym nożem bez ząbków w cienkie słupki lub użyj specjalnej tarki do julienne. Obierz cebulki i posiekaj w drobne piórka. Umyj i poszatkuj pietruszkę. Wszystkie składniki przełóż do miski.
Przygotuj dressing – wymieszaj olej z octem, imbirem i pieprzem. Polej sosem warzywa i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 15 minut, aby smaki dobrze się połączyły i dopiero podawaj. Surówkę możesz przechowywać w lodówce, w hermetycznym, szklanym pojemniku do 3 dni.