Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy zimą lub wczesną wiosną brakuje świeżych i soczystych smaków, surówka z kapusty pekińskiej uzupełni każde danie w dawkę chrupkości i witamin. Sałatkę możesz także zjeść samodzielnie jako lekką przekąskę. To propozycja odpowiednia dla wegetarian, osób chcących zrzucić zbędne kilogramy oraz zwolenników zdrowego stylu życia. Do przygotowania przekąski potrzebujesz tylko kilku chwil, a pozostałości sałatki bardzo dobrze przechowują się w lodówce, nie tracąc na jej świeżości.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 61
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4377
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 220
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 61
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4377
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 220
Składniki
Opłucz kapustę, lekko osusz, przekrój na pół i poszatkuj w cienkie paski. Możesz zacząć krojenie od końca, czyli postrzępionych liści i kierować się ku twardym częściom. Dzięki temu liście się nie rozjeżdżają i łatwiej uzyskać równe paski. Marchewki obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce lub pokrój w słupki. Obraną cebulkę posiekaj w drobną kostkę, piórka lub półplasterki. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w misce.
W miseczce rozmieszaj widelcem olej, ocet, musztardę i cukier. Mieszaj energicznie, by cukier się rozpuścił, a sos nabrał konsystencji emulsji. Wylej dressing do surówki i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 20 minut, ponownie wymieszaj i podawaj.