Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy zimą lub wczesną wiosną brakuje świeżych i soczystych smaków, surówka z kapusty pekińskiej uzupełni każde danie w dawkę chrupkości i witamin. Sałatkę możesz także zjeść samodzielnie jako lekką przekąskę. To propozycja odpowiednia dla wegetarian, osób chcących zrzucić zbędne kilogramy oraz zwolenników zdrowego stylu życia. Do przygotowania przekąski potrzebujesz tylko kilku chwil, a pozostałości sałatki bardzo dobrze przechowują się w lodówce, nie tracąc na jej świeżości.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1426
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14940
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 958
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1426
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14940
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 958
Składniki
Opłucz kapustę, lekko osusz, przekrój na pół i poszatkuj w cienkie paski. Możesz zacząć krojenie od końca, czyli postrzępionych liści i kierować się ku twardym częściom. Dzięki temu liście się nie rozjeżdżają i łatwiej uzyskać równe paski. Marchewki obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce lub pokrój w słupki. Obraną cebulkę posiekaj w drobną kostkę, piórka lub półplasterki. Koperek opłucz i drobno posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w misce.
W miseczce rozmieszaj widelcem olej, ocet, musztardę i cukier. Mieszaj energicznie, by cukier się rozpuścił, a sos nabrał konsystencji emulsji. Wylej dressing do surówki i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 20 minut, ponownie wymieszaj i podawaj.