Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieodłącznym elementem smażonej ryby na – najczęściej – piątkowy obiad jest surówka z kiszonej kapusty do ryby. Kiszona kapusta to niesamowite źródło witaminy C, magnezu, żelaza, która wzmacnia odporność i wspomaga procesy trawienne. Do surówki najlepiej użyć własnoręcznie ukiszonej kapusty. Jeśli jednak wybierasz produkt w sklepie, zwróć uwagę na napis na opakowaniu. Wybierz kapustę kiszoną, nie kwaszoną, która zawiera ocet. Surówkę przygotujesz błyskawicznie, lecz podawaj ją po 20 minutach, gdy smaki dobrze się połączą.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5018
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5877
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7638
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5018
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5877
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7638
Składniki
Wyciśnij kapustę z nadmiaru soku. Nie musisz jej płukać, by nie wypłukiwać cennych substancji odżywczych. Pokrój kapustę na mniejsze kawałki i umieść w misce. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Obierz cebulkę i drobno posiekaj w kostkę. Aby była mniej ostra w smaku, możesz ją przelać wrzątkiem. Umieść warzywa w misce z kapustą.
Do miseczki lub szklanki wlej olej, dodaj musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i czarnym pieprzem i energicznie wymieszaj, by sos stał się emulsyjny. Wylej sos do surówki i dokładnie wymieszaj. Zostaw na 20 minut, aby smaki się połączyły. Po tym czasie wymieszaj jeszcze raz. Posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.