Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kolorowych warzyw

Surówka z kolorowych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15533

Dodano:

Odsłon: 533

Zdrowa, smaczna i kolorowa surówka na wzmocnienie i odporność. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność ( wit C ). W marchewce znajdziemy przede wszystkim mnóstwo luteiny i beta-karotenu (prowitaminy A).

Składniki

  • 2 buraki kolorowe lub zwykłe ( średniej wielkości )
  • 2 marchewki fioletowe
  • 2 marchewki żółte
  • 2 marchewki pomarańczowe
  • garść natki pietruszki
  • garść pestek słonecznika
  • garść ziaren sezamu
  • Marynata : 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka oliwy
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka z kolorowych warzyw

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni delikatnie prażymy pestki słonecznika i sezam.
    Marynata.
    Wszystkie składniki marynaty mieszamy i przelewamy do miski.
    Buraki cieniutko obieramy, kroimy w jak najcieńsze plasterki i przekładamy do marynaty.
    Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Marchewki obieramy i też kroimy w cieniutkie plasterki.
    Marchewki przekładamy do miski z burakami, mieszamy.
    Zostawiamy w lodówce na kilkanaście, kilkadziesiąt minut.
    Warzywa wyjmujemy z marynaty.
    Podajemy z posiekaną natka pietruszki, uprażonymi pestkami słonecznika i sezamem.
    Można podlać marynatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń