Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kopru włoskiego i karczochów to lekki i prosty, ale jednocześnie bardzo wykwintny i sycący dodatek do obiadu lub kolacji. Głównym atutem dania jest jego chrupiąca struktura, a dodatek płatków parmezanu i emulsyjnego sosu na bazie oliwy, cytryny i pieprzu sprawi, że danie będzie jeszcze pełniejsze i bardziej aromatyczne. Sałatkę możesz podać do czerwonego mięsa, kurczaka lub jako samodzielne danie serwowane z kromką świeżego chleba lub miękką bułką.
Składniki
Oczyść karczochy, usuń końcówki i najbardziej zewnętrzne liście. Pokrój na 4 części i usuń miękkie wnętrze. Następnie natrzyj kawałki karczocha cytryną i zanurz w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z połowy cytryny. Oczyść koper włoski, także pokrój w ćwiartki i wrzuć do wody razem z karczochami. Po 5-10 minutach odcedź, osusz i pokrój warzywa w plasterki, następnie przełóż do miski.
Przygotuj sos. Do małej miseczki wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej olej, po czym dodaj szczyptę soli i mielony pieprz. Energicznie wymieszaj sos widelcem. Wylej dressing na sałatkę, posyp nasionami kopru i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na kwadrans do lodówki, a później podawaj. Na talerzu wyłóż plasterki cytryny, następnie schłodzoną sałatkę, płatki parmezanu, a całość udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj od razu.
Rada: Aby uzyskać bardziej wyrazisty sos, dodaj do niego łyżeczkę musztardy Dijon lub łyżkę pasty tahini. Aby wzbogacić smak samej sałatki posyp ją płatkami migdałów, siekanymi orzechami włoskimi lub mieszanką nasion. Dla miłośników słodko-kwaśnych smaków polecamy, aby dorzucić do sałatki garść rodzynek, pokrojone w kostkę suszone figi lub śliwki albo plasterki świeżego jabłka. Egzotyczny akcent wprowadzą pestki granatu.