Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 788 Ocena: 49347

Dodano:

Odsłon: 5646

Surówka kapuściana z boczkiem wędzonym, która nie musi być dodatkiem do obiadu. Wystarczy świeże pieczywko i mamy samodzielne danie.

Składniki

  • młoda kapusta 1/2 główki
  • boczek wędzony 20 dkg
  • marchew 1 szt
  • sól
  • majonez 2 łyżki, musztarda francuska 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z młodej kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić na pół godziny. Po tym czasie zalać ciepłą wodą, odstawić jeszcze na 10 minut, odcisnąć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Boczek wędzony pokroić w plasterki, usmażyć na patelni, lekko przestudzić, dodać do surówki. W kubeczku wymieszać majonez z musztardą. Sosem zalać surówkę, wszystko razem wymieszać.

    Uwaga: Nie musimy używać majonezu. Jeżeli preferujemy lżejsze surówki, możemy dodać wyłącznie musztardę (odpowiednio zwiększyć jej ilość), wymieszaną z łyżeczką soku z cytryny.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 czerwca 2014 Pycha! świetny pomysł z tym boczusiem - wspaniale podkreśla smak sałatki :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 czerwca 2014 podoba mi się taka wersja surówki z młodej kapusty!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń