Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48629

Dodano:

Odsłon: 5485

Surówka kapuściana z boczkiem wędzonym, która nie musi być dodatkiem do obiadu. Wystarczy świeże pieczywko i mamy samodzielne danie.

Składniki

  • młoda kapusta 1/2 główki
  • boczek wędzony 20 dkg
  • marchew 1 szt
  • sól
  • majonez 2 łyżki, musztarda francuska 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić na pół godziny. Po tym czasie zalać ciepłą wodą, odstawić jeszcze na 10 minut, odcisnąć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Boczek wędzony pokroić w plasterki, usmażyć na patelni, lekko przestudzić, dodać do surówki. W kubeczku wymieszać majonez z musztardą. Sosem zalać surówkę, wszystko razem wymieszać.

    Uwaga: Nie musimy używać majonezu. Jeżeli preferujemy lżejsze surówki, możemy dodać wyłącznie musztardę (odpowiednio zwiększyć jej ilość), wymieszaną z łyżeczką soku z cytryny.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 czerwca 2014 Pycha! świetny pomysł z tym boczusiem - wspaniale podkreśla smak sałatki :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 czerwca 2014 podoba mi się taka wersja surówki z młodej kapusty!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń