Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z pora na ciepło

Surówka z pora na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 806

Dodano:

Odsłon: 6426

Ten przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich i pokochałam od pierwszego zjedzenia  Nie dość, że robi się błyskawicznie to bardzo mi smakuje. W oryginalnym przepisie surówka podana była do klopsa z mięsa mielonego i ziemniaków pure i u mnie też najczęściej występuje w połączenie jakiegoś dania z mięsa mielonego i ziemniaczanego pure. To chyba najlepsze połączenie.

Składniki

  • 2 pory średniej wielkości
  • Niepełna łyżka masła
  • Śmietanka 30%
  • Sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z pora na ciepło

Przygotowanie

  1. Pory myję pod bieżącą wodą, kroję na pół wzdłuż a następnie na wąskie połplasterki. Na patelni roztapiam masło, wykładam pokrojone pory i duszę mieszając od czasu do czasu aż pory lekko zmiękną i staną się trochę szkliste. Uwaga nie należy zbyt mocno podsmażać!

  2. 2. Teraz doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaję śmietankę. Nie za dużo. To nie ma być płynna surówka. Wystarczy tyle żeby wszystkie pory były wymieszane ze śmietanką, lepiej mniej niż więcej. Zawsze można trochę dolać. Po daniu śmietanki duszę jeszcze ok.2 minut żeby śmietanka zgęstniała. Podawać należy od razu jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 stycznia 2018 Coś dla mnie. Uwielbiam pora. Dzięki za super przepis. Do plagiatorka.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń