Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to najlepszy czas na zdrowe surówki i sałatki ze świeżych warzyw. Nowalijki są pełne cennych dla zdrowia składników i smaku, którego próżno szukać w warzywach szklarniowych dostępnych w czasie zimy. Sięgaj więc jak najczęściej po młody szpinak, dojrzałe w słońcu papryki czy pomidory. Możesz łączyć je z sobą niemal dowolnie, wzbogacając ich smak o źródła wapnia (dobrej jakości sery) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwę, pestki dyni czy słonecznika). Prosta surówka ze szpinaku to świetny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 417
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 417
Składniki
Opłucz liście szpinaku i sałaty radicchio. Osusz w wirówce lub ręcznikiem papierowym. Podrzyj na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę. Umyj papryki, rzodkiewki i ogórek. Z papryk usuń gniazda nasienne, z rzodkiewek – łodyżki i ogonki. Pokrój warzywa w kostkę i dołóż do naczynia ze szpinakiem i radicchio.
Pokrój w kostkę ser i dołóż do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i utartymi w moździerzu ziołami. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj także pół łyżeczki ostrej papryki. Tak przygotowanym dressingiem polej surówkę ze szpinaku tuż przed podaniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też posypać uprażonymi pestkami dyni.