Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to najlepszy czas na zdrowe surówki i sałatki ze świeżych warzyw. Nowalijki są pełne cennych dla zdrowia składników i smaku, którego próżno szukać w warzywach szklarniowych dostępnych w czasie zimy. Sięgaj więc jak najczęściej po młody szpinak, dojrzałe w słońcu papryki czy pomidory. Możesz łączyć je z sobą niemal dowolnie, wzbogacając ich smak o źródła wapnia (dobrej jakości sery) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwę, pestki dyni czy słonecznika). Prosta surówka ze szpinaku to świetny pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15987
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4850
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 639
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15987
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4850
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 639
Składniki
Opłucz liście szpinaku i sałaty radicchio. Osusz w wirówce lub ręcznikiem papierowym. Podrzyj na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę. Umyj papryki, rzodkiewki i ogórek. Z papryk usuń gniazda nasienne, z rzodkiewek – łodyżki i ogonki. Pokrój warzywa w kostkę i dołóż do naczynia ze szpinakiem i radicchio.
Pokrój w kostkę ser i dołóż do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i utartymi w moździerzu ziołami. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj także pół łyżeczki ostrej papryki. Tak przygotowanym dressingiem polej surówkę ze szpinaku tuż przed podaniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też posypać uprażonymi pestkami dyni.