Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach, ubrana w "świąteczne szaty".
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2489
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2489
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Składniki
Kukurydzę odcedzić i przepłukać. Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały. Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu. Ja zapomniałam o kukurydzy i dodałam ją na końcu.
Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką. Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem. Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu. Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.