Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach, ubrana w "świąteczne szaty".
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 773
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 773
Składniki
Kukurydzę odcedzić i przepłukać. Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały. Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu. Ja zapomniałam o kukurydzy i dodałam ją na końcu.
Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką. Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem. Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu. Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.