Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz szparagi i chcesz poznać ich nowe oblicze w kuchni? Przygotuj je w panierce z bułki tartej i parmezanu. Dzięki temu są chrupiące i pyszne.
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 101
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 62
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 395
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 101
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 62
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 395
Składniki
Szparagi umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie oderwij zdrewniałe końcówki. Same powinny pęknąć w odpowiednim miejscu.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż szparagi i gotuj przez kilka minut. Następnie odłóż je na bok, najlepiej na ręcznik papierowy, aby się wysuszyły. Skrop z sokiem z cytryny.
W głębokim talerzu albo misce wymieszaj jajka wraz z solą i pieprzem. Roztrzep je za pomocą widelca lub trzepaczki.
Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie z bułką tartą.
W trzeciej misce umieść mąkę pszenną.
Szparagi obtaczaj kolejno w mące, jajkach, a następnie panierce z bułki tartej i parmezanu. Na patelni rozgrzej tłuszcz, może to być olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
W celu odsączenia ponownie umieść szparagi na ręczniku papierowym, aby pozbyć się tłuszczu. Wyłóż szparagi na talerze i podawaj je z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Dobrze pasuje też do sałatki z rukolą.