Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Seliedka pod szuboj" czyli rosyjska warstwowa sałatka ze śledziem.....
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3310
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 325
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 192
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3310
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 325
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 192
Składniki
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości. W osobnym garnku ugotować buraki. Warzywa ostudzić, obrać ze skórki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie do uzyskania odpowiedniego stopnia słoności. Odcedzić, osuszyć, drobno pokroić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Jajka pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. W głębokiej salaterce (lub w pucharkach, albo na talerzykach, używając metalowej obręczy) ułożyć warstwę ziemniaków, następnie śledzie, potem marchewkę i połowę sosu majonezowego. Na to wyłożyć jajka, posypać posiekanym szczypiorkiem, rozsmarować resztę sosu. Na wierzchu ułożyć tarte buraki.
Przed podaniem sałatkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.