Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Seliedka pod szuboj" czyli rosyjska warstwowa sałatka ze śledziem.....
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416494
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416494
Składniki
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości. W osobnym garnku ugotować buraki. Warzywa ostudzić, obrać ze skórki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie do uzyskania odpowiedniego stopnia słoności. Odcedzić, osuszyć, drobno pokroić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Jajka pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. W głębokiej salaterce (lub w pucharkach, albo na talerzykach, używając metalowej obręczy) ułożyć warstwę ziemniaków, następnie śledzie, potem marchewkę i połowę sosu majonezowego. Na to wyłożyć jajka, posypać posiekanym szczypiorkiem, rozsmarować resztę sosu. Na wierzchu ułożyć tarte buraki.
Przed podaniem sałatkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.