Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Seliedka pod szuboj" czyli rosyjska warstwowa sałatka ze śledziem.....
...ale pyszny.
Odsłon: 605
Polecam.
Odsłon: 562
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 58
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 52
...ale pyszny.
Odsłon: 605
Polecam.
Odsłon: 562
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 58
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 52
Składniki
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości. W osobnym garnku ugotować buraki. Warzywa ostudzić, obrać ze skórki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie do uzyskania odpowiedniego stopnia słoności. Odcedzić, osuszyć, drobno pokroić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Jajka pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. W głębokiej salaterce (lub w pucharkach, albo na talerzykach, używając metalowej obręczy) ułożyć warstwę ziemniaków, następnie śledzie, potem marchewkę i połowę sosu majonezowego. Na to wyłożyć jajka, posypać posiekanym szczypiorkiem, rozsmarować resztę sosu. Na wierzchu ułożyć tarte buraki.
Przed podaniem sałatkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.