Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Seliedka pod szuboj" czyli rosyjska warstwowa sałatka ze śledziem.....
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1323
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1309
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 238
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1323
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1309
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 238
Składniki
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości. W osobnym garnku ugotować buraki. Warzywa ostudzić, obrać ze skórki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie do uzyskania odpowiedniego stopnia słoności. Odcedzić, osuszyć, drobno pokroić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Jajka pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. W głębokiej salaterce (lub w pucharkach, albo na talerzykach, używając metalowej obręczy) ułożyć warstwę ziemniaków, następnie śledzie, potem marchewkę i połowę sosu majonezowego. Na to wyłożyć jajka, posypać posiekanym szczypiorkiem, rozsmarować resztę sosu. Na wierzchu ułożyć tarte buraki.
Przed podaniem sałatkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.