Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na lekką, lecz pożywną sałatkę z nadającym charakteru dresingiem? Nic trudnego! Szybką sałatkę bez majonezu możesz wykonać w bardzo prosty sposób. Taka sałatka przyda się w czasie świątecznym jako różnorodne i lekkie uzupełnienie bogatych, ciężkich dań.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 120
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 217
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 120
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 217
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i odłóż na talerz. W szklance wymieszaj musztardę, olej i zioła w proszku. Pierś kurczaka natrzyj powstałą marynatą, zawiń w folię aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na około 20-30 minut. Kurczaka możesz też ugotować lub usmażyć na patelni. Po obróbce termicznej, wystudź mięso, po czym pokrój w kostkę.
Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aby były rumiane. Jajka ugotuj na twardo.
W miseczce połącz ocet, olej, zioła i dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz smak czosnku w sałatkach, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i energicznie wymieszaj dressing.
Przystąp do złożenia sałatki. Na dużym talerzu ułóż liście sałaty, następnie pokrojonego w kostkę kurczaka i grzanki. Po czym dorzuć posiekane w plasterki oliwki, ćwiartki lub połówki pomidorków oraz ugotowane jajka przepiórcze. Polej sałatkę sosem i posyp kiełkami. Sałatkę możesz jeść samodzielnie, ponieważ nie wymaga dokładania innych dodatków.