Do góry

Sałatki Przepis na:

Tabbouleh

Przepis dnia 2019-06-17
Tabbouleh

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 16340

Sałatka, charakterystyczna dla kuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Idealna na lekki posiłek, także do pracy.

Składniki

  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 ogórki zielone
  • papryka czerwona
  • 4-5 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • mała papryczka chilli
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki i mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Z pomidorów wcześniej usuwamy pestki. Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy.

  2. Do miski wrzucamy kaszę oraz pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Dodajemy natkę pietruszki, miętę oraz szczypior. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku można także dodać szczyptę cukru. Dolewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wszystko mieszamy. Całość odstawiamy na 15 minut przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń