Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka, charakterystyczna dla kuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Idealna na lekki posiłek, także do pracy.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Składniki
Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Z pomidorów wcześniej usuwamy pestki. Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy.
Do miski wrzucamy kaszę oraz pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Dodajemy natkę pietruszki, miętę oraz szczypior. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku można także dodać szczyptę cukru. Dolewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wszystko mieszamy. Całość odstawiamy na 15 minut przed podaniem.