Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort kanapkowy to bardzo ciekawa alternatywa na świątecznych sałatek z jajkiem i śledziem. Świetnie sprawdzi się także jako imprezowa przekąska. Całość jest podawana w postaci warstwowego tortu z chleba tostowego, który jest przekładany ulubionymi dodatkami. Tort można z łatwością modyfikować, dodając kolejne warstwy lub inne, ulubione warzywa.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 681
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 66
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 91
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 681
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 66
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 91
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Pokrój je w cienkie plasterki.
Ogórki zielone umyj i także pokrój w plasterki.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Śledzie rozdrobnij widelcem lub delikatnie blenderem. Dodaj do nich jogurt naturalny i dobrze wymieszaj.
Przygotuj tort. Na tacy rozłóż 8 kromek chleba tostowego – jedna obok drugiej, tworząc podstawę tortu kanapkowego.
Kanapki posmaruj cienką warstwą serka śmietankowego, który służy jako tynk.
Układaj po kolei warstwy: chleb tostowy, serek śmietankowy, jajka, chleb tostowy, serek śmietankowy, żółty ser, majonez, chleb tostowy, serek śmietankowy, jajka, chleb tostowy, serek śmietankowy, ogórek, majonez, chleb tostowy, serek śmietankowy, śledź. Każdą warstwę oprósz szczyptą pieprzu i soli.
Tort kanapkowy udekoruj posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.