Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie ciekawego przepisu na imprezę i chcecie zaskoczyć gości? Tort sałatkowy to elegancka forma podania sałatki warstwowej. Zawsze wzbudza zainteresowanie i pięknie wygląda.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 139
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 469
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 139
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 469
Składniki
Sałatę lodową umyć, ostrożnie oddzielić liście zewnętrzne i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i wystudzić. Pokroić na plasterki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Mandarynki odsączyć, ,, sok“ zostawić na później do dressingu. Kukurydzę odsączyć. Pomidory pokroić na plasterki.
Przygotować dressing. W tym celu wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Metalowy pierścień lub obręcz do ciasta o średnicy 24 cm postawić na dużym talerzu. Dno wyłożyć liśćmi salaty lodowej, tak żeby wystawała jeszcze na brzegach. Grube kawałki odciąć. Polać cienką warstwą dressingu. Kolejno układać pozostałe warstwy. Na koniec polać dressingiem i dowolnie udekorować. Wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!