Sposób podania ma znaczenie. W takiej formie sałatkę zje każdy niejadek warzywny.
Tort sałatkowy
Składniki
- ziemniaki 200 g
- marchewka 140 g
- seler 80 g
- pietruszka 80 g
- ogórek kwaszony 100 g
- kukurydza konserwowa 100 g
- 2-3 jajka na twardo
- grzyby marynowane 30 g
- 1 cebula, sól, pieprz
- majonez. 1 łyżka musztardy
- Do dekoracji : 1 duża długa marchew
- natka pietruszki
- 1 gotowany burak
Składniki
- ziemniaki 200 g
- marchewka 140 g
- seler 80 g
- pietruszka 80 g
- ogórek kwaszony 100 g
- kukurydza konserwowa 100 g
- 2-3 jajka na twardo
- grzyby marynowane 30 g
- 1 cebula, sól, pieprz
- majonez. 1 łyżka musztardy
- Do dekoracji : 1 duża długa marchew
- natka pietruszki
- 1 gotowany burak

Etapy przygotowania
Warzywa obrać i ugotować, ziemniaki mogą być gotowane z pietruszką. Marchew i seler gotować w oddzielnych sagankach. Ostudzić. Dużą marchew odłożyć do dekoracji. Ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Potem drobno pokroić ostudzone warzywa i jajka. Kukurydzę odcedzić. Wszystko przełożyć do miski, dodać musztardę, łyżkę majonezu, przyprawić pieprzem i lekko przemieszać. Na paterę położyć bok formy od tortownicy, środek wypełnić sałatką, dobrze docisnąć, odstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie zdjąć bok tortownicy, wyrównać brzegi. Dekorujemy długimi plastrami marchewki, listkami natki i kwiatem z buraka. Boki dekorujemy majonezem.

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 888

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4093
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 153
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 888

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4093
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 153



Składniki
- ziemniaki 200 g
- marchewka 140 g
- seler 80 g
- pietruszka 80 g
- ogórek kwaszony 100 g
- kukurydza konserwowa 100 g
- 2-3 jajka na twardo
- grzyby marynowane 30 g
- 1 cebula, sól, pieprz
- majonez. 1 łyżka musztardy
- Do dekoracji : 1 duża długa marchew
- natka pietruszki
- 1 gotowany burak
Warzywa obrać i ugotować, ziemniaki mogą być gotowane z pietruszką. Marchew i seler gotować w oddzielnych sagankach. Ostudzić. Dużą marchew odłożyć do dekoracji. Ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Potem drobno pokroić ostudzone warzywa i jajka. Kukurydzę odcedzić. Wszystko przełożyć do miski, dodać musztardę, łyżkę majonezu, przyprawić pieprzem i lekko przemieszać. Na paterę położyć bok formy od tortownicy, środek wypełnić sałatką, dobrze docisnąć, odstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie zdjąć bok tortownicy, wyrównać brzegi. Dekorujemy długimi plastrami marchewki, listkami natki i kwiatem z buraka. Boki dekorujemy majonezem.