Do góry

Sałatki Przepis na:

Tort sałatkowy

Przepis dnia 2019-02-02
Tort sałatkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 574 Ocena: 10269

Dodano:

Odsłon: 5764

Sposób podania ma znaczenie. W takiej formie sałatkę zje każdy niejadek warzywny.

Składniki

  • ziemniaki 200 g
  • marchewka 140 g
  • seler 80 g
  • pietruszka 80 g
  • ogórek kwaszony 100 g
  • kukurydza konserwowa 100 g
  • 2-3 jajka na twardo
  • grzyby marynowane 30 g
  • 1 cebula, sól, pieprz
  • majonez. 1 łyżka musztardy
  • Do dekoracji : 1 duża długa marchew
  • natka pietruszki
  • 1 gotowany burak
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i ugotować, ziemniaki mogą być gotowane z pietruszką. Marchew i seler gotować w oddzielnych sagankach.
    Ostudzić.
    Dużą marchew odłożyć do dekoracji.
    Ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać.
    Potem drobno pokroić ostudzone warzywa i jajka.
    Kukurydzę odcedzić.
    Wszystko przełożyć do miski, dodać musztardę, łyżkę majonezu, przyprawić pieprzem i lekko przemieszać.
    Na paterę położyć bok formy od tortownicy, środek wypełnić sałatką, dobrze docisnąć, odstawić do lodówki na 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć bok tortownicy, wyrównać brzegi.
    Dekorujemy długimi plastrami marchewki, listkami natki i kwiatem z buraka.
    Boki dekorujemy majonezem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń