Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak kiszę co roku kapustę białą, której używam tylko do robienia surówki do obiadów. Jak nie ma czasu to taka kapusta kiszona jest jak znalazł. Jest bardzo zdrowa i smaczna. Odrobina dobrego oleju, cebulka i natka pietruszki robią niezapomniany smak, a domownicy włącznie z wnukami przepadają za nią.
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 75
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4668
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 75
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4668
Składniki
Kupuję już poszatkowaną białą kapustę w 5 kg workach, bo tyle robię na okres zimowy. Do kapusty dodaję sól, wszystkie zioła i poszatkowane warzywa wraz z jabłkiem, mieszam ugniatając, aby puściła sok. Następnie przekładam do odpowiedniego naczynia do tego celu, ugniatam, można obciążyć wyparzoną deseczką i kamieniem, odstawiam do człodnego pomieszczenia i po 3-4 tygodniach jest kapusta ukiszona.
Surówka: wyjmuję dużą garść kapusty kiszonej na miseczkę, nie wyciskam za mocno soku, bo musi być soczysta, polewam dobrą oliwą z oliwek, dodaję trochę cukru, pieprzu, pokrojoną cebulkę w drobną kostkę i natkę pietruszki. Mieszam, surówka jest gotowa.