Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak kiszę co roku kapustę białą, której używam tylko do robienia surówki do obiadów. Jak nie ma czasu to taka kapusta kiszona jest jak znalazł. Jest bardzo zdrowa i smaczna. Odrobina dobrego oleju, cebulka i natka pietruszki robią niezapomniany smak, a domownicy włącznie z wnukami przepadają za nią.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Kupuję już poszatkowaną białą kapustę w 5 kg workach, bo tyle robię na okres zimowy. Do kapusty dodaję sól, wszystkie zioła i poszatkowane warzywa wraz z jabłkiem, mieszam ugniatając, aby puściła sok. Następnie przekładam do odpowiedniego naczynia do tego celu, ugniatam, można obciążyć wyparzoną deseczką i kamieniem, odstawiam do człodnego pomieszczenia i po 3-4 tygodniach jest kapusta ukiszona.
Surówka: wyjmuję dużą garść kapusty kiszonej na miseczkę, nie wyciskam za mocno soku, bo musi być soczysta, polewam dobrą oliwą z oliwek, dodaję trochę cukru, pieprzu, pokrojoną cebulkę w drobną kostkę i natkę pietruszki. Mieszam, surówka jest gotowa.