Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak kiszę co roku kapustę białą, której używam tylko do robienia surówki do obiadów. Jak nie ma czasu to taka kapusta kiszona jest jak znalazł. Jest bardzo zdrowa i smaczna. Odrobina dobrego oleju, cebulka i natka pietruszki robią niezapomniany smak, a domownicy włącznie z wnukami przepadają za nią.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12715
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12715
Składniki
Kupuję już poszatkowaną białą kapustę w 5 kg workach, bo tyle robię na okres zimowy. Do kapusty dodaję sól, wszystkie zioła i poszatkowane warzywa wraz z jabłkiem, mieszam ugniatając, aby puściła sok. Następnie przekładam do odpowiedniego naczynia do tego celu, ugniatam, można obciążyć wyparzoną deseczką i kamieniem, odstawiam do człodnego pomieszczenia i po 3-4 tygodniach jest kapusta ukiszona.
Surówka: wyjmuję dużą garść kapusty kiszonej na miseczkę, nie wyciskam za mocno soku, bo musi być soczysta, polewam dobrą oliwą z oliwek, dodaję trochę cukru, pieprzu, pokrojoną cebulkę w drobną kostkę i natkę pietruszki. Mieszam, surówka jest gotowa.