Do góry

Sałatki Przepis na:

Uniwersalna surowka z białej kapusty

Uniwersalna surowka z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 2727

Dodano:

Odsłon: 575

Uniwersalna surówka z białej kapusty to pyszna i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników. Pasuje do większości obiadów składających się z mięsa i ziemniaków. Moim zdaniem pasuje również do ryby, dań z grilla czy klusek z mięsnymi sosami. Dlatego też nadałam jej nazwę uniwersalnej. Ja takie surówki mogę również jeść jako samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Wspomniana uniwersalna surówka oprócz białej kapusty, zawiera w składzie marchew i cebulę oraz przyprawy

Składniki

  • 1/4 główki średniej białej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Uniwersalna surowka z białej kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam i pozostawiłam na 15 minut żeby zmiękła. Marchewki obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Dodałam je do kapusty. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Również dodałam ją do kapusty. Do warzyw wsypałam posiekany koperek, dodałam olej i sok z cytryny. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Surówkę wstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się schłodziła i przegryzła. Jak wspomniałam na początku, surówkę można podać jako dodatek do obiadu zawierającego mięso, lub smażoną rybę. Pasuje również do dań z grilla czy innych potraw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń