Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kultowa sałatka pochodzi z Nowego Jorku i po raz pierwszy zaserwowano ją pod koniec XIX wieku, w słynnym hotelu Waldorf. Autorem jest Szwajcar Oscar Tschirky - legenda amerykańskiej gastronomii. Tschirky podał po raz pierwszy tę sałatkę w 1893 roku z okazji otwarcia hotelu. Szybko podbiła ona serca znamienitych gości, którzy tworzyli śmietankę towarzyską Nowego Jorku. W oryginalnej wersji dania znajdują się tylko pokrojone w kostkę jabłka i seler wymieszane z dobrym majonezem. Z biegiem czasu kilkoro innych genialnych kucharzy wzbogaciło sałatkę o winogrona, rukolę i orzechy włoskie, bez których dziś trudno wyobrazić sobie to danie.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1129
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, wymieszaj z połową soku z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
Seler obierz i włóż na minutę do wrzącej wody. Pokrój go w cienkie słupki, wymieszaj z resztą soku i dodaj do jabłka. Seler naciowy pokrój w cienkie półplasterki i również dodaj do salaterki.
Winogrona pokrój na połówki i dodaj do pozostałych składników. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj rukolę, majonez oraz orzechy (posiekaj je i zarumień na patelni). Wymieszaj całość i podawaj natychmiast.