Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kultowa sałatka pochodzi z Nowego Jorku i po raz pierwszy zaserwowano ją pod koniec XIX wieku, w słynnym hotelu Waldorf. Autorem jest Szwajcar Oscar Tschirky - legenda amerykańskiej gastronomii. Tschirky podał po raz pierwszy tę sałatkę w 1893 roku z okazji otwarcia hotelu. Szybko podbiła ona serca znamienitych gości, którzy tworzyli śmietankę towarzyską Nowego Jorku. W oryginalnej wersji dania znajdują się tylko pokrojone w kostkę jabłka i seler wymieszane z dobrym majonezem. Z biegiem czasu kilkoro innych genialnych kucharzy wzbogaciło sałatkę o winogrona, rukolę i orzechy włoskie, bez których dziś trudno wyobrazić sobie to danie.
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 519
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 63
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 691
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 145
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 111
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 519
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 63
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 691
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 145
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 111
Składniki
Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, wymieszaj z połową soku z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
Seler obierz i włóż na minutę do wrzącej wody. Pokrój go w cienkie słupki, wymieszaj z resztą soku i dodaj do jabłka. Seler naciowy pokrój w cienkie półplasterki i również dodaj do salaterki.
Winogrona pokrój na połówki i dodaj do pozostałych składników. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj rukolę, majonez oraz orzechy (posiekaj je i zarumień na patelni). Wymieszaj całość i podawaj natychmiast.