Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowa sałatka z brokułami, wędliną, pomidorami serem i chrupiącymi grzankami, połączona sosem jogurtowo - czosnkowym.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 213
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 353
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 213
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 353
Składniki
Brokuły ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam i wystudziłam. Pokroiłam go na mniejsze kawałki i włożyłam do salaterki tworząc pierwszą warstwę. Jogurt naturalny wymieszałam z majonezem. Dodałam do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszałam dokładnie. Połową powstałego sosu polałam brokuły. Wędlinę pokroiłam w drobną kostkę i wyłożyłam na brokuły. Kromki chleba posmarowałam z obu stron masłem i usmażyłam na rumiano na suchej patelni. Zdjęłam je z patelni i pokroiłam w kostkę. Posypałam nimi wędlinę. Pomidorki pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na grzankach. Przyprawiłam je solą i pieprzem i polałam resztą sosu jogurtowego. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nim wierzch sałatki. Sałatka jest dobra od razu po przygotowaniu.