Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wygląda efektownie, smakuje smacznie ;-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3652
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3652
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
Jajka należy ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z cebulą. Przesmażyć na oleju do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować al' dente ok. 6-7 min. Odcedzić, wystudzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Białka oddzielić od żółtek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sól i kilka łyżek majonezu (tylko tyle aby masa białkowa się skleiła).
Żółtka również zetrzec na tarce o drobnych oczkach, przyprawić solą i pieprzem, dodać kilka łyżek majonezu (tylko tyle aby masa się skleiła). Brokuł drobno posiekać, przyprawić solą i pieprzem, dodać niewielką ilość majonezu i dokładnie mieszamy. Na talerzu umieścić obręcz tortownicy (u mnie śr. 16cm). Pieczarki odcedzić aby pozbyć się wody, wylożyć na talerz i docisnąc, wyrównać.
Następnie wyłożyć masę białkową, wyrównać. Wysypać szynkę i lekko docisnąć. Następnie wylożyć masę brokułową, wyrównać, a na wierzch wyłożyć masę żółtkową i wyrównać.
Całość szczelnie owinąć folią spożywczą aby sałatka nie wyschła. Schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem zdjąć obręcz i posypać koperkiem
Smacznego :-)