Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11241
Dodano: 18.04.2018
Odsłon: 9387
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Jajka należy ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z cebulą. Przesmażyć na oleju do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować al' dente ok. 6-7 min. Odcedzić, wystudzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Białka oddzielić od żółtek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sól i kilka łyżek majonezu (tylko tyle aby masa białkowa się skleiła).
Żółtka również zetrzec na tarce o drobnych oczkach, przyprawić solą i pieprzem, dodać kilka łyżek majonezu (tylko tyle aby masa się skleiła). Brokuł drobno posiekać, przyprawić solą i pieprzem, dodać niewielką ilość majonezu i dokładnie mieszamy.
Na talerzu umieścić obręcz tortownicy (u mnie śr. 16cm). Pieczarki odcedzić aby pozbyć się wody, wylożyć na talerz i docisnąc, wyrównać.
Następnie wyłożyć masę białkową, wyrównać. Wysypać szynkę i lekko docisnąć. Następnie wylożyć masę brokułową, wyrównać, a na wierzch wyłożyć masę żółtkową i wyrównać.
Całość szczelnie owinąć folią spożywczą aby sałatka nie wyschła. Schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem zdjąć obręcz i posypać koperkiem
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Bombastyczna sałatka :D Super, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Świetnie! <3 nawet nie myślałem o wykorzystaniu tortownicy. Mega! <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Przepysznie wygląda ;-) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Cudowne danie Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 18 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
pyszna:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz