Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję Wam smakowitego pewniaka na każdą imprezę: sałatkę warstwową ze śledziem. Aromaty się bilansują, więc jest bardzo prawdopodobne, że zasmakują w niej także ci, którzy z rybką są na bakier. Kolorowa propozycja, która pięknie zaprezentuje się na każdym stole i zniknie, zanim się spostrzeżecie. Na zbliżające się Andrzejki przepis jak znalazł.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Warzywa (oprócz cebuli i szczypiorku) umyć, ugotować w skórkach, obrać i każde z osobna zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Filety śledziowe osączyć z oleju, wysuszyć ręcznikiem papierowym (jeśli chcecie, by były mniej tłuste, możecie je delikatnie spłukać pod bieżącą wodą), pokroić w kostkę. Wymieszać w misce z sosem chilli, odstawić na kwadrans.
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce, żółtka rozgnieść widelcem. Szczypiorek posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W 1 dużej lub 2 średniej wielkości szklanych misach układać warstwowo: śledzie, niewielka ilość majonezu,
cebula, buraki, majonez, świeżo mielony pieprz.
I znowu: marchew, białka jaj, warstwa majonezu, żółtka i szczypior. Znam wersje przepisu, w których każdą warstwę smaruje się majonezem, ale może się okazać, że sałatka będzie po prostu za kwaśna i ciężka. Salaterkę owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. I już, gotowe :-).