Do góry

Sałatki Przepis na:

Węgierska sałatka z ryżem i salami

Węgierska sałatka z ryżem i salami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11236

Dodano:

Odsłon: 4537

smaczna, chrupiąca, kolorowa, sycąca sałatka dobra na imprezy i do pracy. polecam

Składniki

  • cebula 1 średnia
  • olej 2 łyżki
  • ryż 15 dag
  • papryka słodka 1 płaska łyżeczka
  • bulion ok. 350-400ml
  • ser żółty 10 dag
  • salami 10 dag
  • papryka czerwona 1 duża
  • kukurydza ok. 15 dag (bez zalewy)
  • natka pietruszki
  • sos:
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt grecki lub śmietana 2 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Węgierska sałatka z ryżem i salami

Przygotowanie

  1. W garnku zeszklić cebulę na oleju, niezbyt długo aby się za bardzo nie przyrumieniła. Wsypać ryż, dodać słodką paprykę i wlać bulion (tyle aby sięgał ok. 1cm ponad powierzchnię ryżu). Gotować ok. 15 min. do momentu aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki (w trakcie gotowania w razie potrzeby można dolać bulion lub gorącą wodę). Ugotowany ryż przełożyć do miski i wystudzić.

  2. Kukurydzę odcedzić. Ser, salami i paprykę pokroić w cienkie słupki. Dodać do ostudzonego ryżu razem z natką pietruszki. Wymieszać.

  3. Sos: Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego :-)

    P.s. przepis zaczerpnięty z bloga Mirabelki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń