Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na zdrowe drugie śniadanie. Z rzodkiewką w roli głównej. Oczywiście w słoiku - jakżeby inaczej;)
Wiosna w pełni, bazary pachną nowalijkami – trzeba z tego korzystać. Dzisiaj w roli głównej – rzodkiewka. Wymyśliłyśmy dla Was piękną, kolorową i zdrową sałatkę w sam raz do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Podajemy poniżej porcję dla 2 osób, na 2 średnie słoiczki (pewnie ok. 1/2 litra każdy).
Warzywa myjemy i kroimy – zarówno ogórka, jak i rzodkiewkę w taką, ot, niespecjalnie grubą kostkę. Koperek siekamy i w małej miseczce mieszamy go z pokrojonym ogórkiem. Kukurydzę otwieramy i odsączamy.
A teraz na dnie słoiczka wykładamy po kolei „piętrami”:
słodką kukurydzę
ogórka z koperkiem
rzodkiewkę
kiełki rzodkiewki
Każdą porcję polewamy 4 łyżkami cytrynowego winegret. Solimy i pieprzymy już w pracy, bo nie chcemy, aby w drodze warzywa nadmiernie puściły sok. Chyba, że tak lubicie, wtedy można posolić od razu:)
Smacznego i zdrowego drugiego śniadania!
Pyszne, chrupiące kiełki rzodkiewki i sezonowe warzywa, a wszystko pod lekkim...
Odsłon: 3933
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 188
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 23
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 83
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 57
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13299
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5232
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 188
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 23
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 83
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 57
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13299
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5232
Składniki
Wiosna w pełni, bazary pachną nowalijkami – trzeba z tego korzystać. Dzisiaj w roli głównej – rzodkiewka. Wymyśliłyśmy dla Was piękną, kolorową i zdrową sałatkę w sam raz do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Podajemy poniżej porcję dla 2 osób, na 2 średnie słoiczki (pewnie ok. 1/2 litra każdy). Warzywa myjemy i kroimy – zarówno ogórka, jak i rzodkiewkę w taką, ot, niespecjalnie grubą kostkę. Koperek siekamy i w małej miseczce mieszamy go z pokrojonym ogórkiem. Kukurydzę otwieramy i odsączamy. A teraz na dnie słoiczka wykładamy po kolei „piętrami”: słodką kukurydzę ogórka z koperkiem rzodkiewkę kiełki rzodkiewki Każdą porcję polewamy 4 łyżkami cytrynowego winegret. Solimy i pieprzymy już w pracy, bo nie chcemy, aby w drodze warzywa nadmiernie puściły sok. Chyba, że tak lubicie, wtedy można posolić od razu:) Smacznego i zdrowego drugiego śniadania!
Przepisy Sałatki
Sałatki
Pikantny kalafior
Sałatki
Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatki
Sałatka z grillowanymi warzywami
Sałatki
Bób z czosnkiem i pomidorami. Orzeźwiająca sałatka na obiad
Pikantny kalafior
Podawaj pieczonego kalafiora jako dodatek do dowolnego dania z kurczakiem, wo...
Odsłon: 339
Sałatka z kaszą jęczmienną
Jęczmień jest zbożem uprawianym od tysięcy lat, był popularny już w starożytn...
Odsłon: 173