Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 584
Dodano: 26.04.2018
Odsłon: 1646
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Wiosna w pełni, bazary pachną nowalijkami – trzeba z tego korzystać. Dzisiaj w roli głównej – rzodkiewka. Wymyśliłyśmy dla Was piękną, kolorową i zdrową sałatkę w sam raz do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Podajemy poniżej porcję dla 2 osób, na 2 średnie słoiczki (pewnie ok. 1/2 litra każdy).
Warzywa myjemy i kroimy – zarówno ogórka, jak i rzodkiewkę w taką, ot, niespecjalnie grubą kostkę. Koperek siekamy i w małej miseczce mieszamy go z pokrojonym ogórkiem. Kukurydzę otwieramy i odsączamy.
A teraz na dnie słoiczka wykładamy po kolei „piętrami”:
słodką kukurydzę
ogórka z koperkiem
rzodkiewkę
kiełki rzodkiewki
Każdą porcję polewamy 4 łyżkami cytrynowego winegret. Solimy i pieprzymy już w pracy, bo nie chcemy, aby w drodze warzywa nadmiernie puściły sok. Chyba, że tak lubicie, wtedy można posolić od razu:)
Smacznego i zdrowego drugiego śniadania!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)