Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, szybka i co najważniejsze, przywodzi na myśl wiosnę i słońce. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do śniadania czy kolacji, ale także jako sałatka na imprezowy czy też świąteczny stół. Jest tak smaczna, że z talerzy znika w mgnieniu oka.
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18429
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7035
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30584
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29322
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18429
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7035
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30584
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29322
Składniki
Jajka gotujemy na twardo. Seler odcedzamy, wyciskamy i kroimy na drobniejsze kawałki, Szynkę kroimy w paseczki. Szczypiorek lub cebulę siekamy. Gdy jajka się ugotują i wystygną, oddzielamy żółtka od białek.
Do miski wsypujemy kukurydzę, selera, szynkę, białka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy szczypior lub cebulkę, lekko solimy dodajemy pieprz i mieszamy.
Do osobnej miski dajemy 3 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu greckiego oraz starte na drobno żółtka. Mieszamy aż do połączenia składników, by nie było grudek z żółtek. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru pudru oraz kilka kropli soku z cytryny. Sos dodajemy do składników sałatki i mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.