Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3398

Dodano:

Odsłon: 11783

Pyszna surówka z młodej kapusty. Wystarczy 10 minut i jest gotowa, bo nie musi mięknąć tak długo, jak surówka z kapusty zimowej.

Składniki

  • pół główki młodej kapusty
  • spora szczypta soli kłodawskiej
  • 2 łyżki domowego octu jabłkowego albo soku z cytryny/limonki
  • trochę posiekanego zielonego koperku albo łyżeczka suszonego koperku
  • 1 marchew, obrana i utarta na dużych oczkach tarki
  • 2 łyżki świeżego oleju konopnego (jest tu najlepszy) lub innego tłoczonego na zimno o neutralnym smaku
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Młodą kapustę pokrój ostrym nożem w długie paski. Dodaj sól, ocet jabłkowy, koperek i utartą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz olej konopny. Jeśli go nie masz, użyj dowolnego innego oleju, najważniejsze, by był świeży i tłoczony na zimno. Wymieszaj składniki dłonią, starając się jak najdokładniej wetrzeć olej, ocet, przyprawy i sól w kapustę i marchewkę.

  2. Pozostaw w misce na kuchennym blacie na kilka/kilkadziesiąt minut. Warzywa powinny puścić sporo soku.
    Tuż przed podaniem dodaj do surówki trochę świeżo mielonego pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń