Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka to jedno z warzyw szczególnie bogatych w liczne składniki odżywcze. Jej specyficzny smak sprawia jednak, że nie gości zbyt często na stole. Zamiast jednak serwować ją prosto z wody, warto wykorzystać brukselkę do zrobienia pysznej zapiekanki - w tej formie podbiła już niejedno podniebienie. Takie danie świetnie sprawdzi się na domowy obiad, jak i szybki lunch, który wygodnie zabierzesz ze sobą do pracy.
Naczynie żaroodporne
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4130
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416312
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2846
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4130
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416312
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2846
Składniki
Brukselkę gotuj przez około 5 minut. Makaron ugotuj al dente, odlej i odstaw do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokrój w średniej wielkości kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju i ostudź.
Przygotuj sos: w misce roztrzep delikatnie jajka, dodaj do nich śmietanę i bulion. Do masy wsyp starty ser żółty i przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj.
Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i posyp wierzch parmezanem. Zapiekankę piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.