Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka to jedno z warzyw szczególnie bogatych w liczne składniki odżywcze. Jej specyficzny smak sprawia jednak, że nie gości zbyt często na stole. Zamiast jednak serwować ją prosto z wody, warto wykorzystać brukselkę do zrobienia pysznej zapiekanki - w tej formie podbiła już niejedno podniebienie. Takie danie świetnie sprawdzi się na domowy obiad, jak i szybki lunch, który wygodnie zabierzesz ze sobą do pracy.
Naczynie żaroodporne
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4458
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1062
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3128
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4458
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1062
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3128
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38788
Składniki
Brukselkę gotuj przez około 5 minut. Makaron ugotuj al dente, odlej i odstaw do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokrój w średniej wielkości kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju i ostudź.
Przygotuj sos: w misce roztrzep delikatnie jajka, dodaj do nich śmietanę i bulion. Do masy wsyp starty ser żółty i przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj.
Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i posyp wierzch parmezanem. Zapiekankę piecz przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.