Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na sałatkę z brokułów z ziarnami i dressingiem chili z limonką. Jędrne brokuły kontrastują z chrupiącymi pistacjami i słonecznikiem. Daktyle wprowadzają przyjemne karmelowe nuty, papryczki chili grzeją w przełyk, a dressing jest po prostu genialny. Szybko i zdrowo – to idealna kolacja dla zabieganych.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33623
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33623
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotuj dressing z chili i limonki. Do misy blendera dodaj sok z połowy limonki, dwie łyżeczki octu ryżowego, mały, około 1.5 cm kawałek imbiru, małą oczyszczoną zieloną papryczkę chili, jedną łyżkę cukru, kilka listków mięty, 60 ml oliwy z oliwek i ¼ łyżeczki soli. Składniki blenduj przez kilka sekund do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy dressing odstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Zblanszuj brokuły. W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę i wrzuć do niej brokuły. Rozprowadzamy je równo w garnku i gotujemy przez około 2 minuty. Po tym czasie zdejmij je z ognia, odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
Średnią czerwoną papryczkę chili dokładnie oczyść z szypułki i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobną kostkę. Daktyle również pokrój w kostkę. Prażone pistacje obierz z łusek i pokrój. 4 – 5 listków mięty oraz świeżej kolendry posiekaj nożem lub podrzyj palcami.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp dwie łyżki ziaren słonecznika. Praż je, stale mieszając, aż uwolnią przyjemny, lekko orzechowy zapach i nabiorą pięknego złotego koloru. Gotowy słonecznik zdejmij z ognia i przełóż do innego naczynia, żeby uniknąć przypalenia.
Odsączone z wody brokuły przełóż do dużej miski. Dodaj do nich czerwoną papryczkę chili, daktyle, miętę, kolendrę i około ¾ posiekanych pistacji. Resztą pozostaw do dekoracji. Posól i wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić warzyw.
Sałatkę podziel na porcję lub wyłóż na półmisek i polej dwiema lub trzema łyżkami wcześniej przygotowanego dressingu chili oraz dwiema łyżkami miodu. Na końcu posyp wszystko prażonym słonecznikiem i resztą siekanych pistacji.
Smacznego!