Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za oknem buro i ponuro, a u mnie na stole słoneczna, kolorowa, soczysta i pyszna surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy, doprawiona orzechami włoskimi i kleksem dobrej śmietany :) Podana z duszonym kurczakiem w warzywach z ryżem będzie stanowić doskonały dodatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją podać na kolacje, jako samodzielne danie, polecam :)
nóż, tarka do warzyw, sitko, salaterka
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1579
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1106
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1881
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1579
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1106
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1881
Składniki
Obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sitku, przepłukać zimną wodą, dobrze odsączyć.
Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Z obranej pomarańczy usunąć białą skórkę i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać orzechy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać.
Odstawić na około 30 minut przed podaniem.
Podawać na sałacie np. lodowej, z kleksem spienionej śmietany, posypaną dowolna zieleniną.