Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak to jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3852
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 495
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3852
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 495
Składniki
Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia.
Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )