Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem, lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 124
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 124
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Składniki
Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę. Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe. Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.
Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut