Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, popularne i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 285
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 117
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4586
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 285
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 117
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4586
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, szklankę mąki, zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki, jajka, 10 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru pudru i wszystko dokładnie wyrobić. Przykryć i postawić do wyrośnięcia. Kruszonka Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła zrobić kruszonkę. ( palcami rozcierać do czasu powstania pokruszonego ciasta ) Gotowe ciasto drożdżowe wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.