Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie tradycyjnie, od kilku lat, na stole wielkanocnym.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 954
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 954
Składniki
Zalewa: Zagotowujemy wodę ze wszystkimi dodatkami, oprócz soli peklowej, którą dodajemy dopiero po zestawieniu zalewy z palnika. Do zimnej zalewy wkładamy szynkę. Zalewa powinna przykryć całe mięso. Szynkę odstawiamy w chłodne miejsce na 3- 4 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy. Samą zalewę zagotowujemy ponownie. Szynkę kolejny raz wkładamy do zalewy, tym razem gorącej i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką zalewy, pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia to około 2 godziny. W czasie pieczenia obracamy szynkę i podlewamy co jakiś czas odrobiną zalewą, jeżeli jest taka potrzeba.
Smacznego.