Do góry

Śniadania Przepis na:

A'la tatar z buraków

A'la tatar z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 648 Ocena: 11880

Dodano:

Odsłon: 483

Jutro pierwszy dzień wiosny, proponuję zdrową, smaczną i jak wiosna kolorowy tatar z buraków z zielonym sosem winegret.

Składniki

  • ugotowane buraki ćwikłowe 2-3 sztuki ( 180 g )
  • fasolka szparagowa cięta ( mrożona ) 50 g
  • orzechy włoskie 4 sztuki
  • kiełki mieszanka łagodna
  • sos winegret: gałązki bazylii 4 sztuki
  • gałązki tymianku 4 sztyki
  • młody szczypiorek 1/2 pęczka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • sól szczypta
  • syrop klonowy 1 łyżka + 1 do buraków
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
A'la tatar z buraków

Przygotowanie

  1. Fasolkę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
    Zioła przeznaczone na winegret płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, skubiemy liście i razem z oliwą, octem i sokiem z limonki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i syropem.
    Obrane buraki kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 1/3 sosu i 1 łyżką syropu klonowego.
    Za pomocą pierścienia do formowania potraw ( średnica 8 cm ) z buraczków układamy wieżyczki na dwóch talerzach.
    Na buraczki kładziemy fasolkę, kiełki i posiekane orzechy.
    Całość polewamy resztą sosu winegret.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń