Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, co to jest amarantusianka? Niestandardowa wersja popularnego śniadania, czyli owsianki, tylko z użyciem amarantusa. To bogactwo witamin i minerałów, po które warto sięgać przynajmniej od czasu do czasu. Czy amarantus jest zdrowy? Amarantus zaliczany jest do tzw. pseudo zbóż, które wywodzą się z Ameryki Północnej i Południowej. Dostarczają organizmowi bogactwa składników odżywczych. W ich składzie znajdują się m.in. witaminy A, C, E i te z grupy B (silne antyoksydanty) oraz wiele minerałów, w tym wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Amarantus dostarcza też błonnika pokarmowego. Jakie są właściwości amarantusa? Ziarna warto jeść z samego rana, bo dostarczają energii do działania i pozwalają organizmowi na sprawniejsze funkcjonowanie. Nie tylko wspierają krążenie czy usprawniają procesy trawienne, ale też zapewniają uczucie sytości na długo i uzupełniają ewentualne niedobory składników odżywczych. Co więcej, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Polecane są przede wszystkim sportowcom, osobom na diecie i kobietom w ciąży. Jak gotować amarantus? Przygotowanie owsianki z amarantusa na śniadanie nie jest wcale trudne. Na początku trzeba pozbyć się gorzkiego i ziemistego posmaku ziaren. Wystarczy więc przepłukać je pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Po ugotowaniu stracą swój aromat i będzie je można połączyć z pysznymi dodatkami. Śniadanie z amarantusa Co dodać do ugotowanego amarantusa, żeby podkręcić jego właściwości i smak? Świetnie sprawdzi się nabiał, np. jogurt naturalny, który doda całemu śniadaniu kremowości. Warto też użyć ulubionych owoców lub pulpy po ich zmiksowaniu. Taka amarantusianka to czysta przyjemność z rana.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 86
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 86
Składniki
Najpierw ugotuj amarantus według wskazówek producenta. Zazwyczaj najpierw trzeba dokładnie przepłukać go na sicie pod bieżącą wodą. Gdy odsączy się z nadmiaru płynu, przełóż go do garnka i zalej wrzątkiem. Dzięki temu straci goryczkę i ziemisty posmak oraz od razu zacznie się gotować. Następnie ustaw go na palniku o średniej mocy i gotuj przez co najmniej 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-17 minutach amarantus może wchłonąć całą wodę. Wtedy wystarczy dolać po prostu odrobinę wrzątku z czajnika.
Ugotowany amarantus przełóż do miski i dodaj nabiał (jogurt lub serek). Możesz wymieszać je razem do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Owoce umyj, odsącz i połóż na wierzchu amarantusianki. Jeśli używasz pulpy, również po prostu wlej ją na górę miski. Możesz już jeść zdrowe śniadanie albo wymieszać wszystkie składniki razem - w zależności od preferencji.