Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bagietki mają wszechstronne zastosowanie u mnie w domu. Pasują zarówno do kanapek jak i zapiekanek. Choć można używać do ich przygotowania dowolnej mąki, ja używam chlebowej (typ 750), która jest pośrednią pod względem grubości pomiędzy wrocławską a razową i idealnie pasuje do wypieku zarówno bagietek jak i chleba oraz bułek. Można część mąki chlebowej zastąpić razową wtedy otrzymamy razowe bagietki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1382
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1382
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 godz. przed pieczeniem: mąkę połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo - alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części...
...i uformować walce.
7. Przełożyć na blaszkę do pieczenia bagietek i odstawić na 0,5-1 godz. do garowania w ciepłe miejsce (np. piekarnik wygrzany do 50 st. C).
8. Bagietki włożyć do piekarnika. Ponacinać nożem w poprzek.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). Piec 20 min. od momentu osiągnięcia temperatury. Dwukrotnie podczas pieczenia spryskuję bagietki wodą ze spryskiwacza do kwiatów, żeby miały chrupką skórkę. Kolor finalny bagietki - lekko rumiany (wedle uznania). 10. Wyjąć do ostudzenia z formą. Jak przestygną wyjąć na kratkę. Smacznego :)