Do góry

Śniadania Przepis na:

Bezglutenowe naleśniki z truskawkowym musem

Bezglutenowe naleśniki z truskawkowym musem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 388

Pyszne, bezglutenowe i bez laktozowe naleśniki z musem truskawkowym i bananami, odpowiednie dla diety FODMAP.

Składniki

  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju + trochę do wysmarowania patelni
  • szczypta soli
  • 6 truskawek, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 banan, pokrojony w plastry
  • 3 truskawki, pokrojone w plastry
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezglutenowe naleśniki z truskawkowym musem

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na naleśniki: mąkę, jajko, mleko, olej i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Patelnię smarujemy odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego i porządnie rozgrzewamy. Chochelką nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśnik z obu stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy, czynność powtarzamy z resztą ciasta.

  2. W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na mus: 6 truskawek, 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki wody, Podgrzewamy, często mieszając i rozdrabniając widelcem, aż truskawki rozpadną się, a cukier rozpuści.

  3. Naleśnik smarujemy połową musu, wykładamy połowę banana i truskawek, składamy na 4. Czynność powtarzamy z drugim naleśnikiem. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń