Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane zna każdy z nas. Pachnące, chrupiące, tak pyszne, że nie można przestać ich jeść, uwielbiane przez dorosłych i dzieci :) Czasami niestety robione z dodatkiem mąki pszennej - a to niedobrze, bo psuje smak. Gesslerowa ma rację, kiedy krzyczy że placki z mąką są be :) ja się z nią zgadzam. Z dodatkiem mąki po prostu są niesmaczne. U mnie w domu takie placki od zawsze występowały w wersji bez żadnej mąki, tym bardziej pszennej, czyli też bez glutenu. Ja najbardziej lubię jeść je ze śmietaną i solą, mój mąż z keczupem, a moja przyjaciółka z... cukrem ;)
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocn...
Odsłon: 50
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 136
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12671
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1261
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocn...
Odsłon: 50
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 136
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12671
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1261
Składniki
Na najdrobniejszych oczkach tarki ścieramy ziemniaki na papkę. To samo robimy z cebulą. Uważamy na palce :)) Tak, można zrobić to za pomocą automatycznej tarki dołączonej do maszynki, ale uprzedzam, że to nie to samo. Poważnie. Tarte ręcznie smakują o niebo lepiej... Odstawiamy na kilka minut.
Po upływie kilku minut odlewamy nagromadzoną wodę: dłonią przytrzymujemy ziemniaczano-cebulową masę i odlewamy nagromadzony płyn. W miarę starannie. Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz.
Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobinę. Na patelni rozgrzewamy olej (nie trzeba dużo) i łyżką wykładamy na patelnię okrągłe placuszki.
Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy ze śmietaną i solą lub czym tam kto chce ;) Naprawdę, mąka absolutnie nie jest do tych placków potrzebna :) Smacznego!!!!
Przepisy Śniadania
Śniadania
Naleśniki z twarogiem
Śniadania
Cebula na śniadanie według Ewy Wachowicz
Śniadania
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jabłkiem i śliwkami
Śniadania
Świąteczna focaccia
Naleśniki z twarogiem
Moje naleśniki udają się już od pierwszego. Słyszałem opowieści, o wyrzucaniu...
Odsłon: 293
Cebula na śniadanie według Ewy Wachowicz
Kto powiedział, że przygotowanie sycącego śniadania wymaga mnóstwa składników...
Odsłon: 2573