Do góry

Śniadania Przepis na:

Blinki gryczano – pszenne

Blinki gryczano – pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16032

Dodano:

Odsłon: 375

Zdrowo i smacznie na śniadanie.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w 2 ½ szklanki ciepłej wody, dodać mąkę pszenną i 2 ½ szklanki mąki gryczanej. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie dodać resztę mąki gryczanej i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce. Na godzinę przed smażeniem zalać ciasto wrzącym mlekiem, szybko i dokładnie wymieszać, dodać jaja, masło, sól do smaku i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć blinki na oleju lub sklarowanym maśle i podawać z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną lub z miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń