Do góry

Śniadania Przepis na:

Bliny dyniowe wg przepisu z 1917 roku

Przepis dnia 2018-11-27
Bliny dyniowe wg przepisu z 1917 roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 472

Dodano:

Odsłon: 7719

Bliny dyniowe to nic innego jak proste, delikatne placuszki z dyni. Można jeść je z dowolnymi dodatkami, chociaż moim zdaniem najlepiej smakują oblane syropem klonowym.

Składniki

  • 1 filiżanka piure z pieczonej lub gotowanej dyni
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bliny dyniowe wg przepisu z 1917 roku

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, pokroić ze skórką na kawałki i wstawić do piekarnika na 20-30 minut, aż zmięknie. Po wyjęciu oddzielić miąższ od skórki i zblendować. Można również surową dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować, a po odcedzeniu zblendować.

  2. Filiżankę piure z dyni zalać ciepłym mlekiem. Dodać masło, sól i cukier, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

    Do piure dodać pozostałe składniki, zmiksować. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć małe placuszki. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada 2018 Prezentują się świetnie, super pomysł chyba nie tylko na śniadanie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń