Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brokułowa pasta kanapkowa to świetna alternatywa dla szynki, serków śmietankowych czy jajka. Dobrze smakuje zarówno z ciemnym, jak i jasnym pieczywem. Taką pastę możesz urozmaicić także awokado i pestkami słonecznika.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 71
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 71
Składniki
Zacznij od ugotowania brokułu. Umyj go pod bieżącą wodą, podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Najlepiej przez około 3-4 minuty. Brokuł powinien być lekko twardy.
Ugotuj jajka na twardo. Umieść je w zimnej wodzie, zagotuj i tak gotuj przez około 8-9 minut w zależności od ich wielkości.
Odcedź brokuł i odstaw do wystygnięcia. Kiedy nie będzie już taki ciepły, rozgnieć go widelcem albo posiekaj ostrym nożem. Przełóż do miski.
Pokrój też jajka na drobne kawałki. Dodaj do miski.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Też dodaj do pozostałych składników.
Ząbek czosnku obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do miski, dopraw całość solą, pieprzem, szczypiorkiem i natką pietruszki.
Składniki możesz też umieścić w blenderze lub mikserze z nakładką do siekania i rozdrobnić. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę majonezu.
Pastę zakryj folią aluminiową lub przełóż do pojemnika z pokrywką. Umieść w lodówce na minimum godzinę.