Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W średniowieczu roślina była rośliną poterbową. Na rynkach średniowiecznego Krakowa sprzedawano go jako dzikie warzywo. W Szwecji i Szwajcarii roślinę zbierano na wiosenne sałatki lub gotowano jako dzikie warzywo liściaste. W anglosaskiej Wielkiej Brytanii mielony podagrycznik był używany do klarowania piwa i mógł być nazywany „gill” od francuskiego guillera, co oznacza „fermentować piwo” ale też .. Uzywano go jako warzywo , szczególnie liście (w tym jako dodatek do słynnego Bubble and Squeak - czyli dania z odsmażanych tłuczonych ziemniaków. W niektórych częściach Ukrainy nadal jest używany jako składnik zielonego barszczu, zupy z zielonych warzyw. Przykładowe inne dania z Podagrycznikiem to : Mielone kotleciki z czarnego bzu i kurczaka Quiche z mielonego czarnego bzu Zupa gazpacho ze starszego bzu mielonego Smażony Podagrycznik i tempeh Młode liście Podagrycznika zawierają duże ilości witaminy C i najlepiej zbierać je wiosną do sałatek i zup. Roślina ta była kiedyś stosowana jako lek na różne dolegliwości, ale jej głównym celem było leczenie dny moczanowej oraz łagodzenie bólu i obrzęku. Z tego powodu roślina ta była również nazywana dną moczanową. Współcześni zielarze nadal zalecają mielony bzu jako lek na dnę moczanową, rwę kulszową, reumatyzm, hemoroidy, stany zapalne i zatrzymywanie wody oraz oczyszczanie (odtruwanie) organizmu.
Patelnia metalowa
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 245
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 122
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 245
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 122
Składniki
Podagrycznik (w dowolnej odmianie np. Varegiata lub dzikiej zielonej) należy zerwać najlepiej młode listki i umyć przed użyciem. Dodać szczypior czosnku siekany i puree ziemniaczane , dodać łyżkę śmietany i wszystko razem wymieszać dobrze.
Smażyć na rogrzanej patelni z obu stron ..włożyć na 10 / 15 minut do rozgrzanego piekarnika z grillem wraz z patelnią metalową aby doszło. Podawać na talerzu lub na patelni bezpośrednio np. Przyozdobione kwiatami jadalnymi czy jagodami np. Glautherii Chilijskiej.