Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, aromatyczne i zdrowe, domowe bułeczki. Polecam!
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 831
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 197
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 343
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 274
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 831
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 197
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 343
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 274
Składniki
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać tyle mąki i ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodać stopione masło, mąkę, sól, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 90-100 min.
W tym czasie przygotować "nadzienie". Miękkie masło dokładnie połączyć z wyciśniętym czosnkiem.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki lekko podłużne (lub okrągłe jak kto woli). U mnie wyszło ich 9 szt. Naciąć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić jeszcze na ok. 30 min. do napuszenia. Potem w nacięcie nakładać farsz, boki posmarować mlekiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Smacznego!