Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki są najlepsze. Polecam wypróbować.
Piekarnik, miska, waga kuchenna, łyżki, wałek
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3984
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415582
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2621
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3984
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415582
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2621
Składniki
Suche składniki wymieszać do miski i wymieszać
Dodać jajka i ciepłe mleko
Wszystko wymieszać przez ok 5 min. Ciasto będzie się kleić. Rozpuść 30 g(20 g zostaw na później) masła i ostudzone wlej do ciasta. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 45-60 min.
Po tym czasie podziel ciasto na trzy części i uformować kulki. Jeśli będzie się kleić do rąk lub blatu posypujemy mąka. Uformowane kulki zostaw jeszcze do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
Piękne
Posypać blat i wałek mąka. Rozwałkować na prostokąt
Posmakuj resztą masła
Kolejną kulkę rozwałkować na prostokąt i posypać cukrem cynamonowy i aromatem waniliowym.
Z ostatnią postąpić tak i posmarować marmoladą. Zwinąć w wałek i ciąć na kawałki wielkości 5 cm
Posmaruj mleko i piecz ok 10-15 min aż będą piękne złote i będą pachnieć
Smacznego 🫶