Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z jogurtem naturalnym

Bułeczki drożdżowe z jogurtem naturalnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 725

Dodano:

Odsłon: 2622

Idealne na śniadanie czy do hamburgerów.. :)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • jajko
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe z jogurtem naturalnym

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, solimy. Podgrzewamy pół szklanki wody,wlewamy do drożdży i rozpuszczamy je. Następnie dolewamy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec polewamy łyżką oleju, ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  2. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, formujemy z niego bułeczki. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułki pieczemy około 15-18 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń