Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki dynie z dyniowym puree

Bułeczki dynie z dyniowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 3671

Przepyszne bułeczki, idealne na śniadanie i kolację;)

Składniki

  • 360 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g swieżych drożdży
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 45 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 125 g puree z dyni
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułek
  • kilka włoskich orzechów
  • 1 dynia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło.

  2. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne.

  3. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części.

  4. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć) od góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**.

  6. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha.

  7. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.

  8. Przygotowanie dyni: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree.

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń