Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 882

Dodano:

Odsłon: 5719

Puszyste i delikatne beczki dyniowe. Choć raz trzeba je zrobić jesienią.

Składniki

  • •25g świeżych drożdży
  • •1 łyżeczka cukru
  • •370g przesianej mąki pszennej
  • •100 ml letniego mleka
  • •1 łyżeczka soli
  • •1 jajko
  • •150g puree z dyni w temp. pokojowej
  • •25g roztopionego i ostudzonego masła
  • •1 żółtko+1 łyżka mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki dyniowe

Przygotowanie

  1. Do miski wkrusz drożdże, zasyp cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej), letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na około 10-15 minut aż rozczyn ruszy. Dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj około 15-20 minut na najniższych obrotach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    Żółtko oraz jajko rozbełtaj.
    Przełóż ciasto na oprószony blat mąka, zagnieć kilka razy. Rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 części. Z każdej zrób kulkę. Uformuj bułeczki za pomocą sznurka ( patrz filmik). ułóż na blaszce w odstępach, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
    Posmaruj bułeczki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 170°C i piecz około 30 minut do zrozumienia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń