Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i delikatne beczki dyniowe. Choć raz trzeba je zrobić jesienią.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1708
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1708
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, zasyp cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej), letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na około 10-15 minut aż rozczyn ruszy. Dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj około 15-20 minut na najniższych obrotach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Żółtko oraz jajko rozbełtaj. Przełóż ciasto na oprószony blat mąka, zagnieć kilka razy. Rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 części. Z każdej zrób kulkę. Uformuj bułeczki za pomocą sznurka ( patrz filmik). ułóż na blaszce w odstępach, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Posmaruj bułeczki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 170°C i piecz około 30 minut do zrozumienia. Smacznego!