Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki maślane nacinane

Bułeczki maślane nacinane

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 2107

Na śniadanie lub kolację smaczne, lekkie puszyste bułeczki! Polecam!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna typ 450 3 szklanki
  • miód 1 łyżka
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 3/4 szklanki
  • masło 100 g jajo
  • 1 szt
  • Na wierzch:
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i dodać masło, by się w nim rozpuściło. Drożdże połączyć z mlekiem. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle mleka, by zaczyn był odpowiednio gęsty. Pozostawić na kilka minut, potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,.

  2. Następnie podzielić nas równe części ( u mnie 9 szt). Uformować bułeczki, ponacinać i pozostawić do napuszenia. Potem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok. 25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń